Dijous 8 de març: dia de la dona treballadora

Avui dijous 8 de març és el dia internacional de la dona treballadora.

Estaria molt bé que avui fos l’últim any de commemorar aquest dia, senyal que tots seríem considerats persones a tot arreu. Però no és així, ja que aquí encara es pateixen discriminacions per no parlar dels països on existeixen els matrimonis forçats, l’ablació femenina, …
A la Bisbal també hem viscut aquest per aconseguir que homes i dones siguem tractats per igual, com a persones i la feina comença a cada casa. A l’escola Ull de Vent han cantat una cançó i n’han fet difusió a través d’un vídeo que podeu veure en aquest enllaç.

A quarts d’11 del matí l’Associació de Dones la Roca Foradada ha llegit el manifest pel dia de la dona, de l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i la FCM (Federació Catalana de Municipis), que és el següent:
Avui, Dia Internacional de les Dones, com cada 8 de març, les dones de tot el món alcem  les  nostres  veus  per  reivindicar la  igualtat  efectiva  entre  homes  i dones perquè els nostres drets socials, polítics i econòmics són innegociables.
DonesBisbal1Les dones, des de les nostres diversitats, som més de la meitat de la població mundial  i  cal  que  formem  part  de  la  presa  de  decisions  en  tots  els  àmbits  i estaments.  Cal  que  el  nostre  dret  a  la  participació  social  i  política  sigui  una prioritat.
Aquest  any,  a  més  a  més,  també  té  lloc  una  Vaga  Feminista organitzada  per organitzacions  socials  i  el  moviment  feminista  a  la  qual  donen  suport,  entre d’altres, els sindicats majoritaris que han convocat “aturades laborals” de dues hores  per  denunciar  la  desigualtat,  la  precarietat  i  la  violència  vers  les  dones, amb la voluntat que aquesta afecti l’ocupació, el consum i l’educació.
Des   del   món  municipal   donem suport   a   les   reivindicacions   de   la   Vaga Feminista. Una  vaga  que  tal  i  com  diu  el  Consell  Nacional  de  Dones  de Catalunya (CNDC)“va més enllà del que s’identifica com atur laboral perquè la participació de les dones és nuclear en totes les esferes de la vida”, per això hi donem suport i us animem a participar a les aturades previstes, en franges de dues hores, matí i tarda que han convocat els sindicats.
Avui, doncs,  ens  tornem  a  trobar per  commemorar  el  dia  internacional  de  les dones i per reclamar, novament, la igualtat entre dones i homes.
En ple S.XXI, les últimes notícies ens transporten a principis del S.XX. Quan els governants, les persones responsables de legislar, no són conscients ni tenen cap mena d’intenció d’actuar en relació a la diferència real i existent entre el sou,  per  la  mateixa  feina,  de  les  dones  respecte  als  homes.  Concretament, segons les últimes dades de l’Eurostat és un 14,9%. Quan es creu que “això no és important” o quan es manifesta que “en això nosaltres no ens hi posem” és quan la societat, el poble, les dones i els homes, ens hem de rebel·lar, posar-nos de peu i dir “NO, aquesta no és la societat on vull viure. NO aquestes no
són les decisions que ha de prendre el govern”.
És  el  que  es  diu  la  bretxa  salarial,  la  diferència  de  sou  entre  els  homes  i  les dones per la mateixa feina. És una forma més de violència envers les dones, la violència econòmica. Fa més de 20 anys, més de 20 anys!, que se celebra, any rere any, el dia de la igualtat  salarial;  “L’equal  pay”.  Organitzat  per  la  Federació  Internacional Business  and  Professional  Women  (BPW)  i  que  té  per  finalitat  lluitar  per  la igualtat  salarial  entre  homes  i  dones.  Però  aquestes  campanyes  no  serveixen de  res  si  no  van  acompanyades  de  normes  específiques  i  sancions,  si  són necessàries, per tal d’evitar que es dilati aquesta injustícia.
Volem  una  societat  igualitària,  volem  una  societat  justa,  rica,  equilibrada,  amb el  foment del  talent  com  un  dels  eixos  de  creixement  i  generació  de  riquesa. Volem el mateix sou per la mateixa feina, volem que moviments com “#MeToo” no hagin de reaparèixer perquè hi ha persones que s’atreveixen a demanar favors  sexuals  a  canvi  de  feina.  A  assetjar  a  les  dones  pel  fet  de  ser-ho,  a entendre que les dones són una “unitat de canvi”, un objecte.
Les  dones  formen  part  de  la  societat,  part  activa,  principal  i  bàsica  pel desenvolupament  de  la  societat,  del  futur.  Per  poder  avançar,  com  a  societat, s’ha de  tenir  en  compte  a  totes  les  persones,  indistintament,  del  sexe  que tinguin.  Per  això,  per  reclamar  aquesta  necessitat  imperiosa,  perquè  els governants  reaccionin,  perquè  es  legisli  allò  que  és  injustícia,  tornem  a  alçar-nos i a manifestar-nos i ho farem sempre. Sempre per aconseguir una societat justa i igualitària.
Aquest  és  el  gran  repte  que  tenim  al  davant,  i  l’hem  d’assolir  amb  la col·laboració  i  la  complicitat  de  totes  les  institucions,  agents  socials  i  de  les dones i els homes dels nostres pobles i ciutats, perquè només així podrem fer-ho realitat.”

DonesReus1A la tarda la Judith i jo hem assistit a l’acte institucional del dia de la dona organitzat per l’Institut Català de la Dona, que aquest any esDonesReus4 commemora a Reus al teatre Bartrina.
Un acte on vàries periodistes han explicat la seva experiència, també ens ha dirigit unes paraules l’alcalde de Reus, Carles Pellicer i la Directora de l’Institut Català de la Dona a Tarragona, Lídia Bargas. També hi ha espai per la música que fa que sigui un acte reivindicatiu sense deixar de banda la cultura.

Ara a seguir endavant recordant que tots som iguals i que tenim les mateixes oportunitats!

DonesReus2DonesReus3DonesReus5

Si t’ha interessat o t’ha agradat, comparteix aquesta entrada. Gràcies per llegir-me!

Share

Deixa un comentari

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>